BC logo plus w
BC logo plus w
scholenopdekaart
logo big climb 2019
phone 48   pin-b 48   logo big climb 2017

Het gymnasium op het Blariacumcollege

Nemo solus satis sapit (Plautus, Miles gloriosus 885) Niemand weet alleen genoeg

Wat is het gymnasium?
Van oudsher is het gymnasium dé opleiding die gericht is op een academische vervolgopleiding. Op het gymnasium krijgen leerlingen vaardigheden aangeleerd die passen bij een kritische en onderzoekende houding. Bij het studeren aan een universiteit is dit van grote waarde. De klassieke talen Latijn en Grieks spelen een belangrijke rol in het ontwikkelen van een dergelijke houding.

einsteinVoor wie?

 • Heb je een vwo-advies?
 • Wil je het beste?
 • Ben je nieuwsgierig?
 • Ben je kritisch?
 • Wil je leren van elkaar en elkaar stimuleren?
 • Houd je van taal en cultuur, maar net zoveel van natuur en techniek?

Zo ja, dan ben je welkom op het gymnasium!


De VWO-masterclass (atheneum en gymnasium) van het Blariacumcollege

Latijn en klassieke culturele vorming
Het Blariacumcollege begint al in de vwo-brugklas met gymnasiale vorming. Deze klas wordt de vwo-masterclass genoemd. Samen met andere vwo-leerlingen volg je het vak Latijn. Het vak Grieks volgt in de tweede klas, wanneer je kiest voor het gymnasium. Door het volgen van deze klassieke talen leer je gemakkelijker andere talen en bètavakken zoals natuurkunde en scheikunde. Je begrijpt meer van kunst, politiek, architectuur en van de mensen om je heen.

Als je Latijn en Grieks leert, bouw je een grote woordkennis op: niet alleen van de klassieke talen, maar ook van de moderne vreemde talen. Je zult zien dat heel veel woorden uit het Nederlands en uit bijvoorbeeld het Frans en Engels uit het Latijn of uit het Grieks komen.

Bij de klassieke talen besteden we aandacht aan grammatica, tekstopbouw, tekstbegrip, zinsopbouw en woordbetekenis. Waarom is dat belangrijk? In het dagelijks leven  is het van belang dat je je goed kunt uitdrukken en dat je goed kunt omgaan met taal en teksten. Denk maar aan de werkstukken op school die je moet maken, de hoeveelheden tekst die je bij een vervolgstudie moet bestuderen of aan de sollicitatiebrieven die je in de toekomst gaat schrijven.

Ook leer je bij deze talen systematisch werken en logisch nadenken. Bij Grieks en Latijn ben je voortdurend aan het puzzelen. Je gaat uitzoeken op welke manier al die moeilijke woordjes een zin vormen. Bij de bètavakken , zoals natuurkunde, scheikunde en wiskunde zal deze manier van denken en werken je zeker voordelen bieden.

the colosseumBij de klassieke talen krijg je naast les in de talen Grieks en Latijn ook geschiedenis en cultuur.

De Griekse mythologie kent veel spannende verhalen en ook is het interessant meer te weten over de leefwijze van de Grieken en Romeinen.

Je zult ontdekken dat Griekse en Romeinse cultuur eigenlijk de basis is van onze maatschappij.

Je zult ontdekken dat ook nu nog de klassieke oudheid te zien is in onze moderne samenleving.

 

Je volgt in klas 2 en 3 zowel Latijn als Grieks. In klas vier kun je ervoor kiezen óf Latijn óf Grieks te doen, maar natuurlijk kun je ook voor beide klassieke talen kiezen.

Latijn en Grieks zijn bovendien nuttig voor veel vervolgstudies. Denk maar aan taal-en cultuurstudies, archeologie, geneeskunde, rechten, filosofie  en aan allerlei exacte opleidingen.

Excursie en gymnasiumdag
In de vwo-masterclass wordt er elk jaar een excursie georganiseerd. Dit kan zijn een excursie naar Nijmegen of Xanten. Nijmegen, Noviomagus, is de oudste stad van Nederland. In museum het Valkhof is er dan ook nog veel te zien uit de Romeinse tijd. Je krijgt een boeiende rondleiding en in een workshop archeologie ga je zelf aan de slag met oude scherven. Het plaatsje Xanten in Duitsland was vroeger een grote Romeinse nederzetting. Nu kun je daar nog de overblijfselen van zien. Je bezoekt er het amfitheater, de thermen en het museum over de geschiedenis van Xanten. In de bovenbouw bezoek je Keulen en kun je ervoor kiezen mee te gaan met de Romereis.

Naast alle kennisactiviteiten is er ook ruimte voor ontspanning. Jaarlijks wordt op het Blariacumcollege de Gymnasiumdag gehouden. Samen met alle leerlingen uit de vwo-masterclass en met de gymnasiasten uit klas 2 tot en met 6 doe je mee aan allerlei leuke workshops die met de klassieke oudheid te maken hebben. Voorbeelden van activiteiten zijn: Grieks/Romeins koken, sport, drama, stopmotion, fotografie en grime. De avond vóór de Gymnasiumdag wordt de kick-off gehouden. Dit doen we in de vorm van een gezellig etentje met alle leerlingen.

Digitalisering
Latijn mag dan wel een oude taal zijn, toch bestuderen we de taal op een moderne manier. In de les wordt, naast het boek,  namelijk ook gebruik gemaakt van de computer. Ook kun je thuis digitaal oefenen.

tabulae ipad
  Tabulae – schrijfmiddel bij de Romeinen       De moderne tabulae oftewel de tablet/iPad

Filosofie

Met een gymnasiumdiploma op zak kom je in de toekomst waarschijnlijk terecht in een vooraanstaande positie in de maatschappij. Je kunt  terechtkomen in belangrijke functies in de wetenschap of in het  bedrijfsleven. Er wordt dan van je verwacht dat je logisch kunt nadenken en goed kunt analyseren. Ook het vak filosofie bereid je hierop voor.

In de vwo-masterclass volg je een module Filosofie. In de module Logica en argumentatieleer  bekijken we onder andere  hoe jouw mening over een bepaald onderwerp tot stand komt en hoe je andere mensen kunt uitleggen, waarom jij juist die mening hebt. Hoe voer je een discussie en hoe spreek je voor een groep mensen? Kortom: in deze module leer je analytisch denken en redeneren én wordt het geleerde in de praktijk gebracht.

In klas 2 tot en met 6 volgen er meer modules Filosofie.

caesarWON – Wetenschapsoriëntatie
In de vwo-masterclass maak je ook kennis met WON. Het Blariacumcollege is aangesloten bij de stichting WON samen met 40 andere middelbare scholen in Nederland. De afkorting staat voor Wetenschapsoriëntatie Nederland.

In de WON-les leer je hoe je een onderzoek moet opzetten. Hoe stel je een onderzoeksvraag op, hoe werk je een onderzoek uit, hoe presenteer je een onderzoek?
De WON-lessen lopen verder als een rode draad door je vwo-opleiding van klas 1 tot en met 6. Klik HIER voor meer informatie over WON.

veni, vidi, vici            
ik kwam, zag en overWON

 

Verbreding en verdieping

angliaVoor wie nóg meer uitdaging zoekt is er de mogelijkheid mee te doen aan Anglia.

In de lessen Anglia vergroot je je kennis van het Engels en je verbetert je vaardigheden zoals spreken, luisteren en schrijven. Elk jaar krijg je een officieel examen.

Na het voltooien van de Anglia-opleiding krijg je een internationaal erkend diploma. Hiermee bewijs je niet alleen dat je heel erg goed bent in Engels, maar staan ook de deuren voor je open bij buitenlandse onderwijsinstellingen.

 

Gymnasium Blariacumcollege:

 • Een kleine afdeling met een doorlopende leerlijn van brugklas tot met eindexamenklas
 • Maatwerk
 • Latijn al vanaf de brugklas
 • Gedegen voorbereiding op een academische vervolgopleiding
 • Wetenschapsoriëntatie
 • Filosofie
 • Anglia
 • Excursies en gymnasiumdag