bc logo web2015 w ssn
bc logo web2015 w ssn
excellente school 2015 2017 scholenopdekaart globex indonesie 2018
excellente school 2015 2017
scholenopdekaart
globex indonesie 2018
phone 48   pin-b 48

leerling-01a

nieuwe_leerling-01a

ouders-01

algemeen-01a

proeflessen 2017

Gezondheid en welzijn in het Deense onderwijs

Het Blariacumcollege is de sportiefste school van Nederland 2016-2018. Deze prijs is toegekend, omdat er zoveel mogelijk sport wordt verwerkt in het onderwijsprogramma. Half september beklommen 21 leerlingen de Alpe d’Huez onder de naam Big Climb. Het is maar één voorbeeld uit de lange lijst met bijzondere projecten. Bewegen kan natuurlijk nog altijd meer. Ook op het Blariacumcollege volgen leerlingen ook nog veel traditionele klassikale lessen.

Sport-docent Gerard Jacobs is in de week van 18 september op bezoek geweest bij enkele scholen in Denemarken. Dit land staat bekend om zijn vooruitstrevende lesaanpak en het integreren van gezondheid en welzijn in het onderwijs. Het is daar ondenkbaar dat een leerling 45 minuten les krijgt in een theorievak in een klaslokaal. Deense kinderen leren binnen en buiten de school. Ze zijn heel zelfstandig, kennen geen systeem met cijfers en krijgen geen huiswerk. Bovendien hebben ze elke dag minimaal 45 minuten extra tijd om te bewegen. 

In het schooljaar 2014-2015 is er een onderwijshervorming doorgevoerd. De focus werd verlegd van ‘teaching goals’ naar ‘learning goals’ en méér bewegen. Dagelijks minimaal 45 minuten bewegen, bovenop de reguliere gymles. Het doel is om de gezondheid en het welzijn van de leerlingen te bevorderen. Gezondheidseducatie is geïntegreerd in alle vakken.

traprekenenDe schoolgebouwen zijn hier ook op ingericht. Vakken als wiskunde, Engels en Duits worden in en rondom school gegeven. Leerlingen zijn dus voortdurend in beweging. Theorielessen worden regelmatig onderbroken voor ‘powerbreak’. De activiteiten die rondom de school plaatsvinden worden Udeskole (outdoor learning) genoemd. Een voorbeeld is het zelf verbouwen van groente en fruit en het maken en bakken van pizza’s.

De ‘Mosedeskolen’ in Kopenhagen  spant de kroon wat betreft sportieve inrichting. Het is een waar speelparadijs met klim- en klauterplaatsen en voetbalkunstgrasvelden.

Bij alle activiteiten is geen toezicht. De leerlingen helpen elkaar als er iets misgaat. Naast sporten is sociaal welbevinden een speerpunt van het Deens onderwijs. Er wordt jaarlijks een enquête afgenomen en de mentor presenteert de uitkomsten aan de ouders. Op basis hiervan wordt ook een handelingsplan gemaakt om het sociaal welbevinden te verhogen. Docenten geven vaak twee of drie vakken en krijgen ook veel tijd om de lessen voor te bereiden. Bijzonder is ook dat leerlingen drie keer per jaar naar de schooltandarts moeten.

Gerard Jacobs heeft veel gezien in Denemarken. Hij is erg enthousiast geworden over het ‘learning by doing’: What I hear, I forget. What I see, I remember. What I do, I can! Wie weet wat de toekomst brengt voor het Blariacumcollege.  

 

Agenda

DEC
20

15.30  uur 

JAN
31

14.00  uur 

FEB
7

16.00  uur 

Contact

  • Telefoon:  077-3590200
  • E-mail:
Ziekmelden van leerlingen:
Telefoon:  077-3590222
Postadres:
Blariacumcollege

Postbus 457
5900 AL Venlo

Bezoekadressen:
Drie decembersingel 40 (Juniorcollege)
Drie decembersingel 36 (Seniorcollege)

twitter facebook