bc logo web2015 w ssn
bc logo web2015 w ssn
excellente school 2015 2017 scholenopdekaart globex indonesie 2018
excellente school 2015 2017
scholenopdekaart
globex indonesie 2018
phone 48   pin-b 48

leerling-01a

nieuwe_leerling-01a

ouders-01

algemeen-01a

proeflessen 2017

After Ramadan Event een groot succes

Het Blariacumcollege en Provinciaal Platform Minderheden (PPM) vierden vrijdag 30 juni een After Ramadan Event op school. Er waren ongeveer 150 aanwezigen. Het publiek bestond uit docenten, ouders, leerlingen, politici, welzijnswerkers en andere geïnteresseerden. Het was dan ook een representatieve afspiegeling van de samenleving.

Het doel van de bijeenkomst was om samen de afsluiting van de ramadan te vieren. Er waren ook enkele belangrijke gasten; de burgemeester en zijn echtgenote, wethouder Lamers, jongerenimam Yassine Elforkani en cabaretier Amar. Tijdens de avond werd er een uitgebreide maaltijd uit de traditionele Marokkaanse en Turkse keuken geserveerd.

Na het welkomstwoord van Jan Jenneskens (campusdirecteur Blariacumcollege) kwam burgemeester Scholten aan het woord. Het publiek mocht hem alles vragen. Veel aanwezigen maakten hier gebruik van. De vragen liepen uiteen van: Wat vindt u de mooiste plek van Venlo? Spreekt u ook het dialect? En zou u de ramadan kunnen overleven? De burgemeester gaf oprecht antwoord op alle vragen. De zaal vond Antoine Scholten dan ook de tofste burgemeester van Nederland.

are 01Terwijl er werd getafeld gaf Leila Tama een presentatie aan de hand van een kort onderzoek dat ze eerder op school had afgenomen onder leerlingen. De jongeren kregen een aantal vragen en stellingen voorgelegd waarop ze mochten reageren. Een van de stellingen luidde: “Het suikerfeest zou een nationale feestdag moeten worden” en een andere vraag was “Vind je de integratie geslaagd in Nederland?” Met dezelfde stellingen is Leila de zaal ingegaan waar het publiek antwoord op heeft gegeven. Het werd een openhartig gesprek. Vervolgens kwam cabaretier Amar aan het woord. Hij wist de zaal goed aan het lachen te krijgen.

Als laatste spreker kreeg Yassin Elforkani het woord. Ook hij ging de zaal in en betrok het publiek bij zijn verhaal. Zo vertelde hij dat hij diezelfde middag een preek had gehouden in de moskee in Amsterdam over de ‘oemma’ binnen de islam. Betekenis van het begrip is ‘de eenheid onder de mensheid’.

Zo stelde Yassin dat een belangrijk uitgangspunt vanuit de islam is om de eenheid van de mensheid te bewaken door ons een nieuwe vaardigheid aan te leren en dat is het leren omgaan met verschillen. Hij legde uit welke eigenschappen daarbij nodig zijn om de verbinding met elkaar te maken. De noodzakelijke stap richting vooruitgang is het creëren van een groepsbewustzijn. Juist te midden van alle angsten waarin we hedendaags mee te maken hebben, is het noodzakelijk om ons hiertegen te wapenen, aldus Yassin Elforkani.

Het begin is wel dat we ons moeten beseffen dat we één zijn en wij broeders en zusters zijn van één familie, afstammen van dezelfde (goddelijke) bron. Er werd aangehaald dat in de praktijk kwaliteiten, zoals reflecteren, geduldig zijn, goed luisteren en compassie essentieel zijn in het voeren van de dialoog en het opdoen van nieuwe inspiratie. Verder stelde Yassin vragen aan de jongeren over de rol van hun docenten en hij sprak over het feit dat mensen meer naar elkaar mogen luisteren en dat complimenten maken naar elkaar over en weer nodig is voor de ander om te kunnen groeien.

Een oud-leerling, Ahmad Sedighi, maakte van de gelegenheid gebruik en complimenteerde onderwijs directeur Annelies Moers (zij was niet aanwezig). Hij vertelde hoe dankbaar hij haar is voor de kans die ze hem jaren geleden heeft gegeven, omdat ze in hem geloofde. Hij gaf aan dat haar besluit uiterst bepalend is geweest voor zijn verdere resultaten. Mede door haar positieve aanpak, voelt hij het als een gezonde plicht om ook voor Annelies zijn finish (lees diploma) met vlag en wimpel te halen. Yassin sloot daarmee af met de wijze woorden: ‘Een slechte daad die leidt tot nederigheid en reflectie, is beter dan een goede daad die leidt tot hoogmoedigheid en superioriteit!’  

De avondwerd afgesloten met nog meer grappen van cabaretier Amar, Marokkaanse koekjes en muntthee. Ook was er de mogelijkheid om hennaversieringen aan te brengen. Vooral meiden en vrouwen kregen een Hennatattoo op hun hand of pols.

Namens de organisatie danken we alle aanwezigen, vrijwilligers, de sprekers, de facilitaire dienst, de systeembeheerders, PPM en het Blariacumcollege voor een zeer geslaagde avond.

 

Agenda

DEC
20

15.30  uur 

JAN
31

14.00  uur 

FEB
7

16.00  uur 

Contact

  • Telefoon:  077-3590200
  • E-mail:
Ziekmelden van leerlingen:
Telefoon:  077-3590222
Postadres:
Blariacumcollege

Postbus 457
5900 AL Venlo

Bezoekadressen:
Drie decembersingel 40 (Juniorcollege)
Drie decembersingel 36 (Seniorcollege)

twitter facebook